Dudak dolgusu dudakların hacmini büyütmek için yapılan ameliyatsız bir uygulamadır. Dudak dolgusu ile ince, görünmez dudaklar hacimli, şekilli ve estetik bir görünüme kavuşur. Uygulanması kolay, pratik, risksiz olduğu için sıklıkla tercih edilen ve memnuniyet verici sonuçlar sağlayan bir işlemdir. Dudak dolgusu kişinin yüz hatlarıyla ve diğer organlarla orantılı, yüze yakışacak şekilde tasarlanmaktadır.
Dudak Dolgusu Nedir?
Dudak dolgusu doğuştan genetik olarak ya da yaş alma ile dudakları olması gerekenden ince olan, yapısal olarak deformasyona uğramış kişiler için geliştirilmiş bir yöntemdir. Dudakların ince ya da görünmez olması yüzü ifadesiz, orantısız göstermektedir. İnce olmanın yanı sıra dudaklardaki kırışıklık, kuruluk, çizgi oluşumu, renk solgunluğu gibi etkiler de kişiyi yaşlı ve yorgun göstermektedir. Dudak dolgusu tüm bu olumsuzlukları gidererek kişiye yakışacak dudak görünümünü sağlar. Dudak dolgusu Hyalüronik Asit içeren dermal dolgu ya da kişinin kendi yağı kullanılan Yağ Enjeksiyonu yöntemiyle uygulanmaktadır. Bu sayede dolgun, kontürlü, nemli ve canlı dudak yapısına kolaylıkla kavuşulabilir.
İdeal Dudak Görünümü Nasıldır?
İdeal dudak görünümü kişinin yüz hatları ve dudak yapısına göre değişmektedir. Fakat ortalama olarak belirlenen ideal dudakta şu koşullar sağlanmalıdır:
- Üst dudak ölçüsü alt dudağın en az yarısı kadar olmalıdır.
- Üst dudağa yandan bakıldığında alt dudaktan 2mm önde olmalıdır.
- Dudak ve burun arasındaki mesafede oran ve uyum sağlanmalıdır.
- Dudaklar tüm yüzle orantılı ve uyum içerisinde olmalıdır.
- Dudaklar pürüzsüz, nemli, parlak olmalıdır.
- Dudaklar canlı, açık kırmızı renkte olmalıdır.
- Dudak kontürü belirgin olmalıdır.
Dudak Dolgusunun Faydaları Nelerdir?
Dudak dolgusunun faydaları şunlardır:
- Dudak dolgusu ince, hacimsiz, sönük, kırışık, kuru dudak yapısını gidererek dolgun, nemli, şekilli ve ışıltılı bir dudak yapısı sağlar.
- Dudak dolgusu uygulanması kolay, pratik bir yöntemdir. Kısa sürede iyileşme ve sonuç alımı sağlanmaktadır.
- Ameliyatsız bir uygulama olduğu için genel anestezi uygulanmaz, kesi açılmaz.
- Risksiz, yan etkisiz bir işlemdir.
- Dudak dolgusu işlemi ağrısız bir işlemdir.
- Dudak dolgusu işlemi sonrası dudakta herhangi bir iz kalmaz.
- Dudak dolgusunun fiyatı ameliyatlı uygulamalara göre oldukça uygundur.
Dudak Dolgusu Kimlere Yapılır?
Dudak dolgusu yapmak için şu koşullar sağlanmalıdır:
- 18 yaşını dolduran kadın ve erkeklere yapılabilir.
- Dudak yapı hacimsiz, ince olan, alt ve üst dudak arasında orantısızlık bulunan, dudak yapısı deformasyona uğramış, kırışıklık, çökme, çizgi oluşmuş kişilere yapılmaktadır.
- Hamile ve emzirme döneminde olmayan kişilere uygulanabilir.
- Kronik rahatsızlığı ya da alerjik bünyesi olmayanlara uygulanabilir.
- Uçuk gibi enfeksiyon hastalığı olmayanlara yapılır.
Dudak Dolgusu Nasıl Yapılır?
Dudak dolgusu 2 yöntemle yapılmaktadır:
İlki Hyalüronik Asit içeriğinden oluşan Dermal Dolgudur. Dermal dolgu Hyalüronik Asit etken maddesi içeren bir dolgudur. Hyalüronik Asit insan vücudunda bulunan fakat zamanla kayba uğrayan su bazlı bir maddedir. Hyalüronik Asidin yenileyici özelliğiyle ile dudaklarda istenen dolgunluk, canlılık, dirilik sağlanabilir.
Bir diğer dolgu çeşidi Yağ Enjeksiyonudur. Liposuction yöntemiyle kişinin vücudundaki fazla yağlar alınarak belirli işlemlerden geçer. Dolgu için hazır hale gelen yağlar dudak bölgesinde yağ enjeksiyonu olarak kullanılabilir. Bu yöntem kişinin kendi yağı kullanıldığı için doğal ve zararsız bir uygulamadır.
Dermal ve yağ dolgularının uygulanışı aynıdır. Dudak bölgesi anestezik krem ile uyuşturulduktan sonra dolgu çeşidi enjektör yardımıyla ihtiyaç duyulan noktalara aktarılır. Elle şekillendirme yapılarak dolgunun yayılımı ve dudağın forma girmesi sağlanır. 10-15 dakika civarında süren bu işlem ağrısız ve kolay geçmektedir.
Dudak Dolgusu İyileşme Süreci Nasıl Geçer?
Dudak dolgusu sonrasında kişi hemen günlük yaşamına dönebilir. Dudak bölgesinde şişlik, kızarıklık görülmesi normaldir. 1-2 gün içerisinde bu etkiler yok olur. Buz kompres uygulanması bu alanda rahatlama sağlayabilir. Dudak dolgusu sonrasında ağrı, acı olmaz.
İyileşme sürecinde dudakları darbelerden korumak, çok sıcak banyo yapmamak, sıcak sıvı ve sıcak katı gıda tüketmemek gerekir. Uygulamanın hemen sonrasında ruj sürmemek, sigara içmemek de önemlidir. Dudaklarda dolgu etkisi hemen oluşsa da şişliklerin inmesi ve istenen etkinin oluşması 3-4 gün sürmektedir.
Dudak Dolgusu Fiyatları
Dudak dolgusu fiyatları dolgu çeşidi, ne kadar dolgu kullanıldığı, dudaktaki deformasyon, uygulayan doktorun tecrübesi, kullanılan malzeme markası ve kalitesi gibi faktörler tarafından belirlenmektedir. Dudak dolgusu fiyatları bu nedenle sabit değildir. Kişi muayene edilerek ve nasıl bir dolgu uygulanacağı belirlenerek fiyat oluşturulabilir. Dermal ve yağ dolgu fiyatları ameliyatlı implant yöntemlerine göre oldukça ekonomiktir.
Dudak Dolgusu Kalıcı Mıdır?
Dudak dolgusu geçici bir uygulamadır. Dudaklara uygulanan dolgu içeriği kişiden kişiye farklılık gösteren bir süre sonunda vücut tarafından absorbe edilerek atılır. Erime göstermeyen ve vücut tarafından atılmayan hiçbir dolgu maddesi kliniğimizde kullanılmamaktadır. Kalıcı dolgular bir süre sonra vücutta hasar oluşturmakta ve dokulara zarar vermektedirler. Bu nedenle kliniğimizde sadece dermal ya da yağ dolgusu kullanılmaktadır. Dudaklara uygulanan dermal dolgu kalıcılığı ortalama 6-12 ay, yağ dolgusu ise 18-24 aya dek sürmektedir. Kişi dolgu etkisi geçtiğinde isterse yeniden yaptırarak kalıcılık süresini uzatabilir.
Dudak Dolgusunda Ne Kadar Dolgu Kullanılır?
Dudak dolgusunda ne kadar dolgu kullanılacağı kişinin ihtiyacı ve isteğine göre belirlenir. Dudak bölgesi küçük bir alanı kapsadığı için ortalama 0,5 ile 2 ml dolgu kullanılmaktadır. İstisna durumlarda daha fazla dolgu kullanılabilir. Dudak dolgusu uygulanmadan önce kişiye ne kadar doz uygulanacağı ve nasıl bir görünüme sahip olacağıyla ilgili ayrıntılı olarak bilgi verilmektedir.
Dudak Dolgusu Riskli Midir?
Dudak dolgusu, yapılmasında sakınca olmayan kişilere uygulandığında risk taşımamaktadır. Dudak dolgusunun sadece plastik cerrah ve dermatologlar tarafından uygulanması gerekir. Dudak dolgusunun risk oluşturmaması, olumsuz estetik görünümlerin, sağlık sorunlarının yaşanmaması için uzman ve tecrübeli bir doktor tarafından uygulanması oldukça önemlidir.
Dudak Dolgusu Geri Alınır Mı?
Dudak dolgusunda istenmeyen sonuçlar alındığında eritme yöntemiyle geri alınabilir. Dermal dolgunun çıkartılması Hyalüronidaz enjekte edilerek mümkündür. Dolgu uygulamasında olduğu gibi aynı koşullar altında uygulama alanına Hyalüronidaz enjekte edilir. Bu sayede Hyalüronik Asit hızla eriyerek vücuttan atılır. Uygulanan dolgunun uzman ve deneyimli doktorlar tarafından çıkartılması uygulama bölgesinin deformasyona uğramaması için çok önemlidir. Dolgunun çıkartılmasından sonra istenirse yeniden dermal ya da yağ dolgusu yapılabilir.
Dudak Dolgusu Erkeklere De Uygulanır Mı?
Dudak dolgusu çoğunlukla kadınlar tarafından tercih edilse de erkeklere de uygulanan bir işlemdir. Genetik nedenlerle ya da sonradan yaşanan kaza, hastalık gibi nedenlerle kişinin dudakları normalin altında ince olabilir. Erkeklere uygulanan dudak dolgusunda daha erkeksi dudak yapısı oluşturarak dudak görünümünü yüzle orantılı hale getirmek mümkündür.
Dudak Dolgusundan Sonra İz Kalır Mı?
Dudak dolgusu enjektör yardımıyla yapılan bir işlem olduğu ve kesi açılmadığı için herhangi bir iz kalmamaktadır. Dudak dolgusu sonrasında dudaklarda işlem yapıldığına dair iz, işaret oluşmaz. Dudaklar yapılan işlem ile doğal bir görünüm alır.